Intensivsvenska Samsyn

Samsyn står för Samordning och synlighet i utbildning och undervisning i gymnasieskolans introduktionsprogram. Det är ett samarbete mellan Skolverkets uppdrag Utveckla gymnasieskolans introduktionsprogram och forskargruppen Intensivsvenska vid Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet.

Målgruppen för utbildningen är arbetslag som undervisar nyanlända, flerspråkiga elever och elever med svenska som modersmål på introduktionsprogrammen. Rektorer, sva-lärare, ämneslärare och andra personer i nyckelpositioner på skolan deltar. Många skolor deltar med samtliga introduktionsprogram och därmed inte bara med elever som har ett annat modersmål än svenska.

Utbildningen genomförs i tre omgångar. De första skolorna startade våren 2023. Andra omgången startade våren 2024 och den tredje våren 2025.

Om Samsyn

Samsyn syftar till att förbättra förutsättningarna för flerspråkiga elever på introduktionsprogrammen att få likvärdiga möjligheter att nå utbildningens mål. Den riktar sig till rektorer, ämneslärare, sva-lärare och andra personer i nyckelpositioner på skolan som vill få redskap och konkret träning i att gemensamt stödja och optimera elevers parallella språk- och kunskapsutveckling. Utbildningen utgår från styrdokumenten för grundskolan.

Målen med utbildningen är ge förutsättningar för
•⁠ ⁠ett gemensamt utvecklingsarbete i arbetslaget med att strukturera utbildningen och synliggöra progression i undervisningen
•⁠ ämneslärare och sva-lärare att utveckla och etablera gemensamma strukturer och rutiner för organisering av undervisning och arbetssätt som främjar ett samordnat och synligt arbete mot ökad likvärdighet och optimeringen av elevers parallella språk- och kunskapsutveckling i undervisningen i skolans olika ämnen.
•⁠ ⁠ämneslärare och sva/sve-lärare att implementera en samordnad och synlig plan för undervisningen som sätter elevens lärprocess i centrum och som tar sikte på att samtliga elever utifrån sina förutsättningar når så långt som möjligt i enlighet med utbildningens mål.

Projektet tillämpar teoretisk och vetenskaplig kunskap inom fält som skolutveckling, ämnesdidaktik och genrepedagogik, och ger undervisningsnära handledning i arbetet med att omsätta redskap och arbetssätt i planering och genomförande av undervisningen. Den vilar på de två premisserna att sätta elevernas lärprocess i centrum och att samtliga elever når så långt som möjligt enligt utbildningens mål.

Samsyn tar också fasta på vikten av samarbete mellan ämneslärare och sva-lärare. Samsynen är av central betydelse för att elever, inte minst andraspråkselever och flerspråkiga elever, både ska tillgodogöra sig undervisningen i skolans alla ämnen och tillägna sig ett ändamålsenligt språk för kommunikation och lärande. Samarbete och erfarenhetsutbyte mellan ämneslärare och sva-/sve-lärare är därför inbyggt i projektet.

Samarbetet i utbildningen riktas in mot tre innehållsliga dimensioner, illustrerade i figuren.

⁠Global stöttning och undervisningsplanering handlar om att planera för progression, måluppfyllelse och likvärdighet utifrån konkretiseringar av kursplanerna i Lgr 22, de så kallade ämnesplaneringarna.
•⁠ ⁠Studiemedvetenhet och lärandestrategier handlar om att stärka elevernas studieinriktade beteende, uthållighet och studiemotivation, bl.a. genom ämnesöverskridande arbete med en specialframtagen studiekalender.
•⁠ ⁠Skolspråk och ordförråd handlar om att arbeta språk- och kunskapsutvecklande, bl.a. genom ett kollektivt, ämnesöverskridande och strukturerat arbete med elevernas ordförråd.

Läs mer om uppläggning, samarbete och kollektivt lärande här.

Rapporter

Läs om erfarenheter och resultat i delrapporterna från Samsyn.

Delrapport 3, Mars 2025

Delrapport 2, November 2024

Delrapport 1, Mars 2024

Läs Linda Glaads bloggtext om arbete och erfarenheter från Intensivsvenska Samsyn. Linda är förstelärare på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

Läs intervjun på Skolporten med de Fjädernvinnande lärarna på Nacka gymnasium. De har jobbat med Intensivsvenska sedan 2016.

Här är också själva rapporten Bättre betyg i fler ämnen på kortare tid.

Läs också intervjun på Pedagog Malmö med biträdande rektor Ingela Hansson och förstelärare Magnus Bengtsson på Heleneholms gymnasium. De har jobbat med Intensivsvenska sedan 2019.

Skolöverskridande träffar i juni 2025

Vi brukar ha våra skolöverskridande träffar IRL när våren klätt sig i sommarkostym. Det blir en utbildningsdag och en skolavslutning där några av våra skolor avslutar sin tid i Intensivsvenska Samsyn.

Riksäpplets gymnasium, Haninge, är en av de skolor som nu genomgått en nästan fyra terminer lång utbildning med oss.

Här presenterar Johanna Prytz ur forskargruppen resultaten från den elevenkät som genomförts. Genom den får vi reda på vilka verktyg – ordkort, studiekalender, terminsöversikt, ordcykel, m.m. – som eleverna uppfattar som värdefulla.

Några lärare från Gustavsbergs gymnasium och Nacka gymnasium lyssnar till vackra ord från Anna-Mia Bergkvist (utanför bild). Snart är sommaren här.

Planeringsarbete

Här planeras nästa läsårs undervisning på Lugnetgymnasiet i Falun. Det ingår i ett av de tre övergripande temana i utbildningen, nämligen global stöttning. Resultatet ser bra ut!

Arbetet struktureras och organiseras på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.