Intensivsvenska Läsning

Intensivsvenska har under lång hållit på med läsning i olika avseenden. Nu öppnar vi denna sida där vi ska samla de olika insatser vi håller på med och länkar till arbete inom läsning vi har gjort och avser att göra.

Läsfärdighet för bättre skolresultat, integration och demokrati

Från och med 2025 driver Intensivsvenska ett projekt under namnet Läsfärdighet för bättre skolresultat, integration och demokrati. Projektet har Svenska Akademien som huvudman och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond som huvudsaklig finansiär. Mycket av arbetet utförs på Stockholms Universitet.

Projektet utgår från att den sjunkande läsförmågan behöver mötas som en samhällsutmaning. Läskrisen finns bland elever i alla åldrar, i alla skolans stadier och i alla skolformer, hos elever med annat modersmål än svenska och hos elever med svenska som modersmål, hos elever med och utan inlärningssvårigheter, osv. Utbredningen innebär att svårigheterna är diversifierade, men det saknas samlad kunskap om detta i Sverige. Det behövs en behovsprecisering för att relevanta åtgärder ska kunna utformas.

Projektet riktas mot luckor som de följande:

  1. genomförande av en relevant och exakt analys av behoven på olika håll i utbildningssystemet och för olika elevgrupper (behovsprecisering)
  2. utformande av träffsäkra och effektiva åtgärder för undervisningen utifrån behovspreciseringen
  3. implementering och validering av behovsanalyser och undervisningsåtgärder.

Projektmålet är ett hållbart läsfärdighetsprogram som består tre delar:

  • en modell för behovsprecisering
  • metodik och innehåll för undervisning
  • en läsfärdighetsplanering för skolutveckling och implementering.

Mer information om projektet följer efterhand.

Läsfärdighet, ordförråd och svenska som andraspråk

Detta projekt riktar in sig mot förskoleklass och lågstadiet (F–3), genom att utveckla och utöka ord- och begreppsförståelse bland eleverna, för att dels uppnå en bättre läsförståelse bland eleverna, dels ⁠utöka kompetensen hos lärare inom målområdet undervisning i svenska som andraspråk.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms Universitet, Skolverket och Falköpings kommun. Det löper från mars 2025 till slutet av 2026.

Intensivsvenska Samsas

Projektet Samtidig samverkan mellan forskare och lärare – ett sätt att möta specifika utbildningsbehov, Samsasfinansierades av Områdesnämnden för humanvetenskap vid Stockholms universitet, 2020–2022.

Projektet utvecklade former och strategier för fördjupad samverkan mellan forskare och skollärare med målet att möta ett väldefinierat och konkret utbildningsbehov: litterarisering av nyanlända elever i gymnasieåldern. Litterarisering med sitt fokus och sina krav på komplementära kompetenser är ett ypperligt ämnesområde för ett samverkansprojekt av djupare slag och för att synliggöra konkreta samverkansmönster.

Bakgrunden var att nyanlända elever i gymnasieåldern – också efter flera år i svensk skola – kan ha kvardröjande brister i den grundläggande läs- och skrivförmågan på svenska. De blir helt enkelt ofta inte fullt litterariserade på svenska. Brister i läsavkodning innebär att all läsning blir mödosam, vilket i hög grad påverkar förmågan att tillägna sig ämneskunskaper genom läsning, vilket i sin tur påverkar nästan allt skolarbete. Det finns därmed ett utbildningsbehov här som utbildningen för denna ålderskategori inte möter, så som den är utformad idag.

Projektet utvecklade också former för det som vi kallar ‘samtidig samverkan’. Utmaningen var att etablera en ny så kallad praktikgemenskap mellan forskarpraktiken och sva-lärarpraktiken, med litterarisering som gränsobjekt. I praktiken innebar detta att forskarna utvecklade ett fonologiskt strukturerat material medan lärarna utformade och genomförde undervisningsmoment i klassrummet. Ett material och instruktioner om hur man kan undervisa i litterarisering finns under rubriken Litterarisering under Material och resurser.